Пръскане на розите

Пръскане на розите

Публикувано в: Блог Коментари: 0

Препоръчителна програма за пръскане на розите.

Основни правила за пръскане на розите с препарати за растителна защита.

 

Никога не пръскайте листата на розите ако температурата на въздуха е над 20 С градуса и влажноста на въздуха е под 50%.След пръскането трябва да минат поне 2 часа без валеж за да може растенията да асимилират активните вещества от препаратите.Препоръчваме ви да да използвате системно действащи инсектициди и фунгициди,както лечебен ефект така също  дават от от 10-до 14 дневна защита на вашите растения.При силно заразяване може да се прибегне до използването и на контактно действащи препрати,те имат силно убиващо действие но не проникват в системите на растенията.

При поява на зелена листна въшка по розата- най-често срещания вредител използвайте инсиктициди които са посочени в тази програма,желателно е да не се третират растенията с един и същи продукт тъй като зелената листна въшка е бързо развива резистентност към съответния препарат.При наличие на млади листа Ви препоръчваме да използвате разтвори на препаратите с по-ниска концентрация, не е желателно да се използват контактно действащи продукти за растителна защита.

Имайте предвид че по-голямата концентрация на разтвора не означава по-бързо и силно действие,а напротив това може доведе до изгаряния най-вече по младите по листата,и да доведе до забавяне в развитието на растенията,нарушаване на физиологичните му функции.

Зелената листна въшка е основният преносител на така наречената група на мозаичните вируси,изсмукваики сок от тъканите на нападнатите растения ги заразява с вируса.Заразеното растение изостава в развитието си,листата пожалтяват във вид на мозайка,свиват се.

Борбата с вирусите е изключително трудна,много често в такива случаи се налага премахването на цялото растение с цел да не се допусне разрастване на заразяването.

Предложените препарати може да  закупите от най-близката агро аптека. Моля прочете внимателно условията за безопасно използване от опаковката на препарата.

Тази програма има за цел да защити вашите рози от причинителите на гъбни заболявания по розите като Брашнеста мана,Обикновенна Мана,Ръжда и Черни петна  и както и инсектицид за борба с листи въшки и други неприятели по розите.Посочените препарати са взаимно смесими т.е може да се комбинират при третиранията на растенията.

Не е желателно да се пръскат цветовете на розите,тъй като съществува вероятност да настъпят увреждания по цветовете и да се предизвика по-рано опадване на цвета,развалят се естетическите му стойности (цвят и мирис).

Редовно следете развитието на розите във вашата градина и при поява на първите признаци на заболяването се обърнете към специалист който да го диагностицира,и насочи какъв препарат ще ви бъде необходим.Броят на пръсканията през активната вегетация зависи от степента на нападение от болести и вредители по розите.Възможно е е да се достигне до три третирания в рамките на един месец,но също така може при липса на нападение от болести и вредители да не се налага третирания на растенията.Посочените от нас продукти за растителна защита са използвани от нас в нашата практика и са дали много добри резултати в борбата с гъбните заболявания и вредителите по розата.

 

 

Първо пръскане месец Май:

 

Ориус 25 ЕВ – 1 мл/на литър вода

Калипсо  480 СК – 0.25 мл/на  литър вода

 

Второ пръскане месец Юни:

 

Топаз 100ЕК – 0.5 мл/ на  литър вода

Децис 2.5 Ек – 0.5 мл/ на  литър вода

 

Трето пръскане месец Юли:

Фоликур 250 ЕВ – 1 мл/ на  литър вода

Вазтаk Нов 100 ЕК – 0.2 мл/ на  литър вода

 

За борба с Акари препоръчваме следните акарациди:

Ортус 5 СК – 0.5 мл/ на  литър вода

Аполо 50 СК – 0.4 мл/ на  литър вода

 

 

Тази програма е изготвена от агроном Йордан Динев.