Боровинка "Патриот"

Боровинка "Патриот"

Боровинка "Патриот"

Спецификация
Плододаванем. Юли
Височина80 см
Контейнер2 литра
  • Модел: Blueberry
  • Наличност: В наличност
  • 12.00 лв.

Патриот е отличен избор за  отглеждане в  контейнери поради изправеният си и компактен разтеж.Със своите ефектни бели цветове през пролетта, тъмнозелена лятна зеленина и огнени оранжево-червени есенни цветове е отлично допълнение към всяка градина.Плодовете са едри и сладки!

Американската синя боровинка се превърна в икономически важно растение през последните десетина години поради своите вкусни и здравословни плодове.

В момента Полша е най-големият производител на американски боровинки в Европа.

Американската синя боровинка е растение с много специфични изисквания и неспазването на някое от тях може да доведе до неуспех в отглеждането. Американската боровинка изисква пропускливи, хумусни (около 10%) и кисели (KCl рН 3,5-4,5) почви. Мястото трябва да бъде защитено от ветрове и слънчево или полуянка. Почвата трябва да е влажна, но не наводнена. Такива условия се срещат естествено на няколко места, поради което обикновено почвата трябва да бъде изкуствено подготвена.

Храстовите боровинки трябва да се засаждат на ред на всеки 0,8 - 1,2 м, а разстоянието между редовете може да бъде от 2 м до 3,5 м. Редовете трябва да се движат в посока север-юг, за да се изолират равномерно растенията.

Американската боровинка има много ниски хранителни изисквания. Внимавайте да не преторите растенията. Преди засаждане на растенията е препоръчително да се извърши анализ на почвата. Американската боровинка, като многогодишно растение, изисква подходящи грижи. През първите 4 години правим т.нар санитарна резитба, т.е.отстраняване на болни и слаби издънки. Въпреки това, след 5-та година, в допълнение към санитарната резитба, изрежете издънки, които се кръстосват помежду си. Най-добрата дата за подрязване е ранната пролет (февруари, март), преди началото на вегетацията.

Свойства на американската боровинка

Събирането на боровинки започва през юли и в зависимост от сорта може да продължи до първата слана. Боровинките са много здравословни. Те не съдържат мазнини или холестерол. 250g пресни плодове покриват половината от дневната доза витамин C за възрастен човек. Боята в кожата, т.нар антоцианинът е много мощен антиоксидант, който подобрява кръвообращението, предотвратява умората на очите и помага при лечението на диабет. Танините също се детоксикират, защото имат способността да свързват бактериални токсини и тежки метали. Други съединения, съдържащи се в американската боровинка, имат противораков ефект, а голямо количество малките  семена в плода имат много добър ефект върху храносмилателната система.

 

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение

Етикети: Боровинка Патриот, Blueberry, Боровинки