Амеланцер / Ирга

Амеланцерът развива зелени листа, които се почти овални по форма и с назъбени ръбове. Показва цветя, събрани в съцветие, които са бели и имат възможността да се самоопрашват  и обикновено цъфтят през втората половина на месец април. Цъфтежът им трае приблизително в рамките на седем до десет дни.

Подовете на Амеланцерът са тъмносини или черни, понякога пурпурни в оттенък, покрити със силен восъчен цвят и събрани в гроздове. Размерът на плодовете зависи от разнообразието на сорта, но обикновено достигат 5-15 mm дължина и тежат около 0,5–1,3 г. Те са сочни и сладки, с хубав вкус, а сокът им е с наситеночервен оттенък. Те узряват приблизително 45-60 дни след цъфтежа, обикновено от края на месец юни до първата половина на месец юли, т.е. преди събирането на касиса и къпината. Отделният храст дава реколта от 8-12 кг. Плодовете му съдържат много биологично активни вещества като витамини А, В и С, захари (8-12%, главно глюкоза и фруктоза), ябълка и лимонена киселина (0.5%), до 1% пектин, 0.9% танини (естествени растителни молекули), каротин, кумарин, мед и кобалт. Също така са значително богати на антоцианини (до 1000 мг %), които действат като превантивни средства срещу много заболявания, главно срещу рак. Те съдържат както малко количество протеини (до 9%), така и малко количество мазнини (до 5%). Според някои изследвания, плодовете на този вид растение съдържат повече минерали и имат по-добри хранителни и здравословни свойства, отколкото къпината. 

Има няколко основни изисквания, които трябва да се спазват при отглеждането на този тип растения. На първо място е почвата. Амеланцерът не е взискателен, той вирее във всяка почва и във всички позиции. Толерира почти всички видове почви, с изключение на мочурливи и блатисти терени, както и суха пясъчна почва. Предпочита леко киселинни и леко алкални почви (рН 6.2-7.5). На второ по важност място е светлината. Амеланцерът харесва напълно осветени места, затова дава лоши култури, когато се отглежда на сянка. Що се отнася до напояването, Амеланцерът не изисква допълнително такова. Растенията с добре развита коренова система толерират дори продължителна суша. Когато условията са неблагоприятни, те оцеляват повече от други видове плодове. Поддържането на подходяща почвена влажност е особено важно през първите две до три години след засаждането.

Следващото нещо, с което човек трябва да се съобразява при отглеждането на Амеланцерът е, че след засаждането, разсадът трябва да се скъсява с една трета от дължината, за да помогне на храста да расте по-енергично. Те могат да бъдат съкратени и през втората година, така че храстът да има поне 10-15 издънки. След третата година на отглеждане, когато Амеланцерът навлезе в периода на интензивно плододаване, височината на растението трябва да се поддържа на 2-2,5 метра, за да се подпомогне развитието на плодовете по цялата дължина на стъблата. Разреждането се извършва не по-рано от седмата година от отглеждането.

Amelanchier alnifolia Sleyt
Out of stock

25.00 лв.

Amelanchier alnifolia Sleyt

Ранен сорт със сладки леко удължени големи плодове, 10-12 mm широки, със синьо-черен цвят и покрити..

Amelanchier alnifolia Smokey
Out of stock

25.00 лв.

Amelanchier alnifolia Smokey

Един от най-популярните сортове. Цъфти умерено късно и затова е относително устойчиво на пролетна сл..

Amelanchier alnifolia Thiessen
Out of stock

25.00 лв.

Amelanchier alnifolia Thiessen

Плодовете му са големи,17 мм широки събрани в клони от 6-12, които узряват рано, но не всички еднов..

Amelanchier canadensis Prince William
Out of stock
Показва 1 до 4 от 4 (1 страници)