Камчатска Боровинка

Blue Honeysuckle - Haskap плодове принадлежат към най-ранните плодове през сезона, като първите, най-ранни сортове, узряват в края на месец май. Те съдържат много витамини и минерали – които изключително благоприятно засягат човешкото тяло – и се отличават със страхотни хранителни, профилактични и лечебни свойства. Веднъж експертите са ги нарекли "плодове на вечната младост", тъй като в тях бяха открити някои противовъзпалителни вещества. Blue Honeysuckle - Haskap е неизискващо и лесно за култивиране. Новите му сортове съчетават най-необходимите черти на растенията: те дават плодове, които са големи, десертни, сладки и леко кисели, но не горчиви по вкус, те са устойчиви на топлина и суша, дълготрайни, издръжливи на измръзване и узряват много рано. Основното здравословно състояние на сортовете "Blue Honeysuckle - Haskap" позволява на техните производители да прилагат екологични методи за култивиране.

Всички форми на растението растат в храсти с височина от 1.8 - 2.5 м, развиват сезонни листа и могат да живеят над 50 години. Листата му са овални синьо-зелени, с леко восъчно покритие и могат да бъдат с дължина до 8 см и широчина почти 5 см. Развиват се последователно върху издънките. Нейните цветни пъпки се появяват на миналогодишни издънки и се формират в рамките на няколко дни след пролетното по-топло време. В зависимост от метеорологичните условия, цъфтежът трае от 20-25 дни. Цветовете му са ентомофилни, т.е. опрашвани от насекоми . Blue Honeysuckle - Haskap е хермафродитно, но не самоопрашващо се (открито опрашвано) растение и изисква кръстосано опрашване. Ето защо по-големият избор на растения при насаждане осигурява по-големи култури. Растенията от същия сорт дават ниска реколта въпреки изобилния цъфтеж. Растението носи плодове, които са удължени (наподобяващи сини боровинки в цвят), с диаметър 1 см и дълги 5 см. Те могат да тежат повече от 3 грама. Плодовете му съдържат до 20 семена, които са меки и не се възприемат по време на хранене. Те се отличават с характерен хубав вкус със следа от горчивина (особено при по-стари сортове), а техният сок е тъмен и оцветен. Когато узреят, плодовете на Blue Honeysuckle - Haskap – за разлика от боровинките – са тъмни по цялото си напречно сечение.

През 50-те години на миналия век, в Русия се провеждат първите селективни начинания, като се обръща специално внимание на използването на сока от растението като естествено оцветяване на храната. Настоящото размножаване на новите сортове се фокусира не само върху десертния вкус на плодовете, продължителността на съхранението и високия добив, но и върху възможностите за механично събиране на реколтата. Новите руски и канадски сортове имат по-твърда кожа, узряват по едно и също време и оставят сух белег на стеблото, благодарение на който са полезни за механичното събиране и сортиране. Техните плодове могат да се съхраняват в традиционен хладилен склад до 2 седмици. Въпреки това, вече са проведени някои експерименти за удължаване на този период от време. Изследователи от Руската аграрна академия (RASHN) в Москва доказват, че плодовете на някои сортове могат да се съхраняват дори 3-4 седмици. Разновидностите на растението до голяма степен се различават в тяхната продължителност на съхранение. Плодовете от по-старите сортове са с вкус по-скоро кисел и кокосов, докато по-новите се отглеждат главно в десертни сортове.

Плодовете на Blue Honeysuckle – Haskap съдържат много витамини, включително каротин (провитамин А), тиамин (В1), рибофлавин (В2), фолиева киселина (В9), пиридоксин (В6), рутин (Р) и пектини и теннитори. Също така съдържат естествени макроелементи (магнезий, натрий, калий, калций и фосфор) и други микроелементи (манган, мед, барий, бор, силиций и йод), полезни за човешкото тяло. Съдържанието му на витамин С (40-60 mg) е почти същото като при лимона, а съдържанието му в листата достига дори 200 mg. Според други източници, съдържанието на витамин С може дори да достигне до 150 mg / 100 g (Сады России - Владимир Сергеевич Илийн). Плодовете също така имат 50% повече полифеноли (включително 5 пъти повече антоцианини) и два пъти повече активни антиоксиданти в сравнение с плодовете на боровинката. Нивото на антиоксиданти в плодовете на Blue Honeysuckle - Haskap е най-високото в тестваните плодове. Капацитетът на абсорбция на кислороден радикал (ORAC), т.е. способността за абсорбиране на реактивни форми на кислород от антиоксиданти, се равнява на 13 400 mmol / 100 g, което е изключителен резултат. Освен това, нивото на фенолите е намерено при 1 014 mg / 100 g, антоцианини при 949 mg / 100 g и биофлавоноиди при 887 mg / 100 g.

Растението съдържа значително количество сухо вещество (19%), захар - до 21% (предимно глюкоза - 75%), захароза - до 11,4%, и по-малко количество фруктоза, галактоза и рамноза. Пресните плодове притежават и значителни количества хранителни вещества, като сорбитол и инозитол. Споменатите по-горе са силно признати при противоракова профилактика, лечение на сърдечни заболявания и диабет.

Светлината е едно от най-важните изисквания, които трябва да се спазват. Растението предпочита позициите, в които слънцето достига директно до него, но толерира и леко засенчени места, в резултат на което обаче носи по-малки плодове. То дава изобилни култури само на напълно слънчеви места и защитени от вятъра. Blue Honeysuckle - Haskap е напълно издръжливо на замръзване растение, като издържа и на температури дори под -45 ° C, а цветята й преживяват при -8 ° C. През пролетта, листата му се развиват дори когато все още има сняг. Млади, зелени клони, могат да оцелеят при -16 ° C.

Растението предпочита влажността. Седемгодишните наблюдения на VNIIS (BHNNC - Руски институт за сертифициране на Мичурин) разкриха отрицателен ефект от сушата в периода на развитие на плодовете му и узряването им върху качеството на плодовете и тенденцията им да окапват. Отрицателният ефект е и върху културите му и дори върху по-голямата му податливост към болести (наред с останалите слънчеви изгаряния). Напояването и влажният въздух около храстите, значително увеличава на теглото на плодовете.

Blue Honeysuckle - Haskap  е необикновено растение през първите години след засаждането. То не изисква специална резитба и растителна защита, а в същото време е дългогодишно растение и производственият му период е около 20-30 години.

Повечето от сортовете "Blue Honeysuckle" - Haskap са открити опрашени. Добре е да се засадят 2-3 сорта, които цъфтят в същото време, за да осигурят кръстосано опрашване според принципа: колкото повече сортове, толкова по-добри култури. Кръстосано опрашващите се сортове трябва да се засаждат в редове (или в блокове, състоящи се от няколко реда) една до друга. Смесването на сортовете в редовете трябва да се избягва поради поддържането на подходяща организация при  събирането на реколтата.

В рамките на 5-7 години от засаждането, храстите на Blue Honeysuckle - Haskap обикновено не се подрязват, тъй като в горните им части се губи значително количество култури. Систематичното подрязване започва от осмата до десетата година на отглеждане. Най-доброто време да се направи това е през есента, когато падат листата (или през пролетта, най-късно до края на март). Подрязването се състои в изтъняване на короната и скъсяване на скелетните клони наполовина. В случая на 20-25-годишни растения, подмладяването е най-доброто (на височина 30-40 см над земята), а през следващата година остават нови издънки. Храстът се оформя през пролетта на третата година след изтъняване, когато остават 10-15 силни клона.

Ако климатичните условия са неблагоприятни, някои сортове могат да развият симптоми на плесен или слънчево изгаряне. Наблюдавана е спорадична честота на ларвите на полифагичната пеперуда (молци), листна въшка или акар (след прибиране на реколтата по време на сухо континентално лято). Трябва обаче да се отбележи, че Blue Honeysuckle - Haskap принадлежи към растенията, които са изключително рядко атакувани от болести и вредители.

Lonicera caerulea var.kamtschatica Aurora
Out of stock

20.00 лв.

Lonicera caerulea var.kamtschatica Aurora

Последният канадски сорт, съсдаден от Университета в Саскачеван, произхожда от руския "Solovey" и яп..

Lonicera caerulea var.kamtschatica Boreal Beast
Out of stock

50.00 лв.

Lonicera caerulea var.kamtschatica Boreal Beast

Канадски сорт с голям търговски потенциал, съсдаден в университета Саскачеван. Принадлежи към малка ..

Lonicera caerulea var.kamtschatica Boreal Beauty
Out of stock

50.00 лв.

Lonicera caerulea var.kamtschatica Boreal Beauty

Обещаващ канадски сорт, съсдаден в университета Саскачеван. Плодове са късни (дори и един месец по-к..

Lonicera caerulea var.kamtschatica Boreal Bizzard
Out of stock

50.00 лв.

Lonicera caerulea var.kamtschatica Boreal Bizzard

Късен  сорт с изключително големи плодове, съсдаден в университета в Саскачеван, Канада. Изключ..

Lonicera caerulea var.kamtschatica Indigo Gem
Out of stock

20.00 лв.

Lonicera caerulea var.kamtschatica Indigo Gem

Канадският сорт създаден в университета в Саскачеван. Израства в храст с височина 150 см и ширина 1..

Показва 1 до 5 от 5 (1 страници)