Необходими Грижи за Розите

Необходими Грижи за Розите

Прочитания: 9010 Коментари: 0

Подрязването е много лесно. В България месеците февруари и март са най-доброто време. В райони със студена зима резитбата трябва да се отложи до началото на пролетния растеж.Отстранете слабите, стари и ударени, мъртви и болни стъбла на вашите растения.

Подрязване на розови храсти

Английските рози и други многократно цъфтящи розови храсти трябва да се намалят до височина 20 – 30 см.Клони които се преплитат един в друг трябва да бъдат отстранени.

Розовите храсти (Чаено-Хибридните рози и Флорибунда рози) следва да се намалят до височина 15 – 20 см. Резитбата на розите има за цел да оформи розовият храст и да намали броят на неговите стъбла.Най важното е да отстраните слабите, стари и дървесни, мъртви и болни стъбла на вашите рози.По този начин им давате сили за нов живот.

Подрязване на катерещи се и пълзящи храсти
При подрязване на катерещи се храсти цъфтящите издънки от предходната година следва да се намалят до 3 или 4 пъпки или с около (15 см.). Вплетете силните, нови стъбла, като изрежете по-старите, колкото е необходимо.

Пълзящите храсти трябва да се оставят да пълзят на воля. Отстранете по-стария растеж ако става прекалено гъст. Някои разновидности пълзящи храсти са изключително жизнени. Ако розата ви расте твърде голяма и трябва да бъде ограничена, тя може да се подрязва до желаният от вас размер.Прекалената резитба може да намали цъфтежа през следващия сезон, така че когато избирате пълзящ храст, винаги се уверявайте, че розата няма да порастне прекалено много за желаната позиция.

Отстраняване на прецъфтелите цветове

Отстраняването на прецъфтелите цветове. Това помага за по-доброто повторно цъфтене, както и помага да се поддържа растението в чист вид през лятото. Може да бъде доста релаксираща дейност през един летен ден. Или просто премахнете цветната глава или отрежете стъблото до първото пълно листо.

Лятна резитба на английските рози

При отглеждане на английските рози, резитбата може да бъде много по-близо до изкуството, отколкото до науката, както и има няколко твърди и бързи правила. Въпреки, че се стремим да придадем точни размери на нашите рози, откриваме, че на практика са възможни огромни разлики, особено когато става дума за някои от по-енергичните рози с потенциал за катерене. Тези сортове могат да се подрязват почти толкова лесно или трудно, колкото е необходимо, за да се държат на височината и с формата, които изисква отделния градинар.

Лятната резитба на по-енергичните повторно цъфтящи сортове след всяко опадане на цветовете може да насърчи по-добрия повторен цъфтеж, както и да ограничи височината на розата. За лятната резитба просто отрежете цъфтящите стъбла, като оставите две или три пъпки за новия растеж този сезон.

В градините на Олбрайтън посетителите могат да видят средна по размер роза Crown Princess Margareta в едната част на градината, докато същият сорт може да бъде намерен като катерещ се по малка арка в друга част на градината. Разликата е само, че розовият храст е подрязан до височина 20 см. през зимата, докато катерещият се е вързан и само леко почистен. През топлите лета обикновено преминаваме към лятна резитба на по-енергичните розови храсти като Crown Princess Margareta, отрязваме цъфтящите стъбла приблизително наполовина след първото опадане на цветовете.


Грижа за розите през пролетта, лятото и есента

За да осигурите грижи за вашите рози и гарантирате, че ще получите възможно най-доброто от тях, трябва да следвате няколко стъпки, за да имате красива градина.

Поливайте с мярка
При подпомагането на грижите за розите само няколко избрани части от страната могат да разчитат на валежите като на подходящ източник на вода за розите. Действителната честота на поливане зависи от почвата и климата, както и от възрастта на растението. Опитайте се да полеете почвата около розата си сутрини в два до три пъти през седмицата – поливайте бавно докато почвата се напои напълно.

Повечето рози оценяват периодичното подхранване. Най-лесният начин да запомните кога да подхранвате розите си е да мислите за тора като за награда за растението: първото подхранвате трябва да се направи при появата на първите листа на храста. Можете да използвате всяка тор за рози, която се продава, или универсалния тор, която се използва в съответствие с инструкциите на производителя.

Оакплантс ЕООД предлага за продажба произведен в Англия тор за рози(с анализ 11-6-18 и Микроелементи) на цена от 8 лв. за 1 кг. За подхранването на една роза са необходими 50 гр.

Поставете тор в почвата около стъблото на розата - избягвайте да докосвате стъблата или съединенията на пъпките - и поливай добре.

Предотвратяване на появата на вредители
Най-доброто предпазване от вредители за розите се постига като изберете растения с най-добро качество и след това правилно полагате грижи за тях. За повече информация относно специфични вредители и контроли за вашия район, свържете се с местния агро-център.

Напиши коментар